Cukorbeteg gyógyétrend 7. – a tányér módszer

tányér módszer
Az eredeti cikk megjelenése:  2014.05.27. – frissült: 2017.08.02.

A Tányér módszer

A tányér módszer nem csupán cukorbetegeknek lehet hasznos, hanem mindazoknak, akik törekednek az egészséges táplálkozásra, az optimális testsúlyuk kialakítására, megtartására, ezen kívül, olyan esztétikai élményt nyújt étkezésnél, mely során el tudjuk felejteni, hogy egyáltalán diétázunk. Alkalmazásával a szénhidrát mennyiséget, a koleszterin, illetve a zsír bevitelét minimálisra csökkenthető, viszont a rostokban, értékes tápanyagokban, és vitaminokban gazdag élelmiszerek növelhetők, így anyagcserénk optimális egyensúlyba hozható.

tányér módszer

  • Tányérja felére magas rosttartalmú, friss vagy párolt zöldségfélét tegyen. Ha főzeléket választ, számoljon a sűrítésben felhasznált anyagokkal is! A zöldségköret részét képezheti a savanyúság is. Szénhidráttartalmukat be kell számítani a napi megengedett mennyiségbe!
  • Tányérja ¼ részére keményítőtartalmú teljes őrlésű gabonaféle, száraz hüvelyesek, burgonya, barna rizs vagy durum száraz tészta kerüljön. Magas szénhidráttartalmukat be kell számítani a napi megengedett mennyiségbe!
  • A másik ¼-ed részre teljes értékű fehérjeforrás: sovány hús, hal, (tojás) kerüljön. Nincs szénhidráttartalmuk.
  • Napi 4 dl tej vagy annak megfelelő mennyiségű tejtermék fogyasztható, több részletben. Reggelijéhez ne használjon tejet! Szénhidráttartalmukat be kell számítani a napi megengedett mennyiségbe!
  • Napi 400-800 g gyümölcs elfogyasztása engedélyezett, 3-4 részre elosztva. Szénhidráttartalmuk beszámítandó a napi megengedett mennyiségbe!
  • Nagyon fontos, hogy az ételek mellett odafigyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is! Felnőttek számára a napi összes folyadék mennyisége 2-2 ½ l körül fedezi a szervezet igényeit – beleszámítva az elfogyasztott levest, tejet, stb. is –, de nyári hónapokban magasabb a szükségletünk.

Milyen módon csökkenthetők az egészséges étrend költségei? Valóban sokba kerül-e a cukorbeteg diéta?

A köztudatban erősen él az a hit, mely szerint a diabéteszes diéta nagyon költséges, azaz lényegesen többe kerül, mint a nem cukorbeteg ember étrendje. Való igaz, hogy az ételalapanyagok válogatásánál célszerű előnyben részesíteni a jobb minőségű, azaz alacsonyabb zsírtartalmú húsokat, húskészítményeket, tejtermékeket, halakat, a minőségi, teljes őrlésű pékárukat; emellett viszont nem feltétlenül előnyös, ha nemcsak szezonális, hanem primőrnek számító zöldségféléket vásárol a cukorbeteg (melyért köztudottan drága árat kell fizetnünk). A primőr áru sokszor nem magyar földön termett, nyomon követhetetlen a mezőgazdasági termelési módszer, több vegyszer, mesterséges körülmény szükségeltetik az előállításához stb. Összességében tekintve így látszólag valóban költségesebb egy átlagétkezésnél. Ugyanakkor, ha arra gondolunk, hogy noha mérhetetlen a hatás, de mennyit javít az étrend életminőségünkön, mennyivel tudjuk kitolni a cukorbetegség szövődményeinek megjelenési idejét, akkor máris változhat a szemléletünk. És ha a gyógyétrend jellemzői közül az elsődleges, azaz mennyiségi szempontokat tartjuk szem előtt, rögtön kiderül, hogy a cukorbetegek túlnyomó többségét kitevő 2-es típusú diabéteszesek számára nem azt ajánljuk, hogy 300 g párizsi helyett ugyanannyi, hanem maximum 50-60 g gépsonkát fogyasszanak el! A kevésbé tehetőseknek – és közéjük tartozik a nyugdíjasok többsége –, nem tanácsoljuk télen a zöldpaprika, a paradicsom, a friss főzelékfélék vagy a földieper fogyasztását; ilyenkor a savanyúság, a mélyhűtött és konzervkészítmények, valamint a fagyasztott vagy szezonális gyümölcs, mindenekelőtt az alma és narancs a kívánatos táplálék. A tejtermékek közül a zsírszegényebb nem feltétlenül drágább. Akinek van ideje, egy kis időráfordítással saját maga is elkészítheti házi joghurtját, kefírjét, túróját. A költséges hús- és tejalapú szendvics és pirítós feltétek mellett és helyett pedig annak szezonjában, ízletes zöldség pástétomokat (padlizsán, zakuszka, ajvár, pesto stb…) rakhatunk el télire. Friss zöldet, bármikor nyerhetünk otthoni csíráztatással. A fehér pékáruból hiányzó rosttartalom zab- és búzakorpa segítségével is növelhető az étkezésben.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakemberei kiszámították, hogy a megfelelő energiatartalmú egészséges étrend nem kerül sokkal többe, mint az energiadús mindennapi átlagos hazai étrend. Sajnos 2014-ben ez már csak részben állta meg a helyét. Ennek ellenére széleskörű tapasztalataink alapján állíthatjuk, hogy sok cukorbeteg részéről puszta kifogásnak minősül, hogy már a tanácsadás elején megkísérlik étrendi javaslatainkat eleve azzal visszautasítani, hogy azokat anyagi okokból úgysem képesek betartani. Az is igaz, hogy az egyre több elszegényedő idős cukorbetegnek nagyon sok „ügyeskedésre” van szüksége ahhoz, hogy a számára közel optimális diétát biztosíthassa, de mindenkit egyenként kell venni, egyénre szabottan kell megtalálni a lehetséges megoldást a helyes étkezéshez.

Diéta otthon, a családban, a munkahelyen, az iskolában, a vendéglátásban és utazás közben

Otthoni étkezés

Manapság hazánkban viszonylag keveseknek adatik meg az, hogy minden étkezésüket otthon fogyaszthassák el. Jobbára csak reggel és este étkeznek otthon az emberek, kivéve a nyugdíjasokat, rokkant nyugdíjasokat, a munkanélkülieket és az otthon dolgozókat.

A cukorbetegek otthoni étkezéséből – helytelenül – általában túl nagy problémát szoktak csinálni. Ugyanis az esetek többségében nem kell külön főzni a diabéteszesnek. Ez teljes mértékben áll a normális testsúlyú cukorbetegekre. Esetükben is természetesen nagyon fontos az egészséget támogató alapanyagok felhasználása, legfeljebb külön édesítendők a főzelékek, az édes ízvilágú ételek, vagy pl. rántott hús helyett célszerűbb natúr-szeletet készíteni. Mint már írtuk, a cukorbetegek számára javasolt étrend minden nem diabéteszes részére is optimálisan egészséges, tehát ne a cukorbetegnek főzzenek külön, hanem az egész család hozzájuk hasonlóan étkezzen.

A kövér cukorbeteg igen gyakran nem egyedüli kövér a családban. Mivel a kövérek cukorbetegsége egy családon belül igen nagyfokú halmozódást mutathat, a fogyókúrázó cukorbeteg és a többi túlsúlyos családtag étkezésének közelítésével igen sokat tehetnek a családi diabétesz terjedésének meggátlásáért. Ha viszont a többi családtag normális testsúlyú, időt és energiát kell fordítani a cukorbeteg számára az energiaszegény étkezés biztosítására. Kis igyekezettel ez nem jelenthet elháríthatatlan problémát; egyfelől egy párolt főzelék, egy alufóliában sütött hússzelet elkészítése – kis gyakorlattal – a többiek számára történő főzés közben időveszteség nélkül megoldható, másfelől a megfelelő adagolással szinte minden kiküszöbölhető.

A munkahelyi étkezés számos problémát vet fel

Ami a kis étkezéseket (tízórait, uzsonnát) illeti, a munkahelyek egy részénél megoldható, másutt otthonról kell hozni az elemózsiát (ez időigényes, de sokszor kézenfekvőbb és egészségesebb megoldás). A főtt étel viszont sok munkahelyen főként a kövér cukorbeteg számára nem megfelelő. Ezen túlmenően általában csökken a közétkeztetésben résztvevők száma és mind több és több dolgozó ember kényszerül valamely közeli étteremben étkezni. Mi lehet a megoldás? Ahol a diabéteszesnek módja van olyan közétkeztetéshez jutni, amelyet legalábbis részben beiktathat étkezésébe (pl. a süteményt elhagyja, a köret felét eszi meg, stb.), ott kívánatos, hogy éljen vele. Ahol erre nincs mód, ott vagy otthonról visz főtt ételt, melyet munkahelyén felmelegítve elfogyaszt, vagy pedig a kérdéses főétkezést otthonról vitt hideg étellel helyettesíti és otthonában a másik főétkezésre fogyaszt meleg ételt. Másik gyakori megoldás a munkahelyre rendelt ebéd valamelyik étel kiszállító cégtől. Ez viszonylag megfelelőnek mondható, mert számos lehetőség adódik manapság arra, hogy szénhidrát és energiatartalom alapján válogassunk a rendelhető étlapokról.

Étkezés az iskolában

Iskolai tanulók esetében mindenképpen törekedni kell arra, hogy a tizenéves diákok iskolájukban ebédeljenek: célszerű, hogy az egész heti menü ismeretében előre kiválasszák, mely ételeket fogyaszthatnak el teljes egészben, melyeket (pl. mákos tészta) részben és gondoskodni szükséges otthoni kiegészítésről.

Étkezés vendéglátóhelyen

A legtöbb cukorbeteg részére ma már többé-kevésbé megfelelő a hazai vendéglői ételkínálat, különös tekintettel a salátabárokra, főzelékezőkre, de a legtöbb gyorsétteremben illetve szinte minden nemzet konyhájában hozzáférhetőek/megtalálhatóak a különféle saláták – ez ma már elvárás egy modern étkezdétől/étteremtől. Minden cukorbetegnek előbb-utóbb megfelelő gyakorlatra kell szert tennie, hogy szemmel megbecsülhesse, egy-egy tál étel szénhidrát-tartalmát és ez mind a vendéglői, mind pedig a munkahelyi étkezésnél nagyon fontos. Ez esetben nyugodtan étkezhet esetenként vendéglőben is.

Külön problémát képez a külföldi utazások során történő étkezés

Repülőút esetén pl. célszerű pontosan informálódni az étkezési időpontokról és azokhoz igazítani a gyógyszerek adagolását. Már az elutazás előtt célszerű megismerkedni a külföldi tartózkodás helyén fogyasztható ételekkel, azok szénhidrát tartalmával. Jó tudni, hogy a németnyelvű országokban, de a balti országokban is a magas őrlésű, barna és fekete kenyerek alacsony glikémiás indexűek, ezért gyengébben emelik a vércukrot. A mediterrán országokban az olasz pizzák, a paszták, esetleg még a lassagne kivételével a legtöbb étel alacsony szénhidrát tartalmú. Mindezek ismeretében a cukorbeteg viszonylag könnyedén megelőzheti az ismeretlen ételek elfogyasztása következtében felmerülő esetleges problémákat, közöttük a nagyobb vércukor ingadozásokat.

Dr. Fövényi József,
Holzmann Brigitta

>
Close Popup

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Close Popup
Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Technikai Cookie-k
Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie

Összes tiltása
Save
Összes engedélyezése
Open Privacy settings
Send this to a friend