2-es típusú cukorbetegek gyógyétrendje, avagy: mit (t)ehet, ha diabéteszét frissen diagnosztizálták?

2-es típusú cukorbetegek gyógyétrendje, avagy: mit (t)ehet, ha diabéteszét frissen diagnosztizálták? - személyre szabott diéta

Mivel a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának leggyakoribb okai az életmódban keresendők, így az Ön vércukorszintjének rendezéséhez több területen is szükség lehet változtatásra – étrend, fizikai aktivitás, egészséges alvási szokások, stresszkezelés stb. Orvosa tanácsai és gyógyszeres terápiája mellett, keressen fel dietetikust, aki személyre szabottan oktatja a diétára.

Tudnia kell: Nincs enyhe vagy súlyos cukorbetegség! Óriási hibát követhet el akkor, ha megnyugszik abban a hitben, hogy: „Ha nincs panaszom, akkor nincs ok az aggodalomra sem.”
Ne feledje: cukorbetegsége csakis az Ön kezében van!

Miért kell figyelnie az étkezésre?

Étrendjének tápanyag-összetétele, mennyisége, napi elosztása drasztikus hatással van vércukorszintjére, anyagcseréjére, testsúlyára, közérzetére, egészségi állapotára.
Ha Ön túlsúlyos, felesleges zsírszövete nagyban hozzájárulhatott a cukorbaj kialakulásához.

Étrendi és életmódi kezelésének alapvető célja tehát…

  • a normál testsúly elérése és megtartása (étrenddel, illetve mozgással),
  • a hasnyálmirigy kíméletes, egyenletes inzulinleadásának kialakítása, ezáltal a vércukorszint határon belül tartása
  • az anyagcsere rendezése, a vérzsírszintek és a vérnyomás normalizálása.

2-es típusú cukorbetegek gyógyétrendje, avagy: mit (t)ehet, ha diabéteszét frissen diagnosztizálták?Mindennapi étkezéseink 3 fő tápanyagból állnak:

  • szénhidrátok
  • fehérjék
  • zsírok (olajok)

Ezek biztosítják az energiát szervezetünk működéséhez. Cukorbetegen, éppúgy mint egészségesen – a szervezet zavartalan működéséhez szüksége van mindhárom tápanyagra!

Ezek közül a zsírok (olajok) ugyan nem emelik a vércukorszintet, de mértéken felüli fogyasztásuk hizlal és hozzájárul a szövődmények kifejlődéséhez! A fehérjék nagyobb mennyiségben törtnő fogyasztása az étkezést követő 3–5 órában szintén vércukor-emelkedést eredményezhet.

Mi történik a szénhidráttal, amit elfogyaszt?

Élelmiszereink, ételeink többségében jelen van több-kevesebb szénhidrát. Az elfogyasztott szénhidrátból hosszabb vagy rövidebb időn belül a szervezet glükózt (szőlőcukrot) állít elő. Ebben a formában a szénhidrát fel tud szívódni a keringésbe, és ez megemeli a vércukorszintet. Ez a vérben megjelent glükóz, azonnali ingert ad a hasnyálmirigynek, mely ennek hatására inzulint kezd kiválasztani. 2-es típusú cukorbetegségben az ilyenkor megtermelt inzulin mennyisége vagy nem elegendő, vagy túl lassú az inzulinválasz – ezért emelkedik a vércukor a kívánatosnál magasabbra.

Az étkezés vércukoremelő hatása

Az egyes étkezések vércukor emelő képessége függ az elfogyasztott szénhidrát

  • mennyiségétől,
  • minőségétől,
  • hogy mivel együtt fogyasztja, sőt
  • a napszaktól is.

A szénhidrát mennyisége

Az Ön napi összes bevihető szénhidrát-mennyiségét orvosa vagy dietetikusa határozza meg, ezt tartsa be, se többet, se kevesebbet ne fogyasszon!

A szénhidrát minősége

Fontos tudni, hogy a szénhidrátok (mint gyűjtőfogalom) sokfélék lehetnek.
A cukorbetegség szempontjából két nagyobb csoportra oszthatjuk őket.

Szénhidrátok

Vércukorszint emelő képesség, növekvő sorrendben:

Gyümölcscukor → Keményítők → Tejcukor → Szacharóz → Szőlőcukor
(leglassabban → leggyorsabban)

A finom lisztben és a főtt burgonyában lévő keményítő majdnem azonos mértékben és tartammal (110 perc) emeli a vércukrot, mint a glukóz, a tejcukor is gyorsan, de 60 perc múlva visszatér a kiindulási szinte.

Étkezésének összeállításánál rendkívül lényeges a magas rosttartalom (ballasztanyag) figyelése, mert a rostok jelenléte mindig lassítja az étkezés összes szénhidrát-tartalmának felszívódását, ezzel kíméli a hasnyálmirigy inzulintermelő munkáját!

Fontos tudni, hogy a nyersen fogyasztott zöldség nagyon lassú vércukoremelő, viszont minél érettebb egy gyümölcs, annál gyorsabban hat a vércukorra!
Tipp: pékárukhoz, rizshez, burgonyához mindig fogyasszon valamilyen formában zöldséget, mert ez lassítja a szénhidrát hasznosulást! Ha durum tésztaételt fogyaszt – a cél érdekében –, fogyasszon mellé egy tányér zöldség alapú levest is.

A szénhidrát más jellegű étellel együtt fogyasztva

Ha a szénhidrátot fehérjével, zsiradékfélével vagy ecetes/citromleves étellel/itallal együtt fogyasztja – ez lassítja a szénhidrát felszívódását.

A szénhidrát vércukoremelő hatása és a napszakok

A gyors felszívódású szénhidrát reggel akár kétszer annyira megemeli a vércukorszintet mint délben.

A diéta alapvető elemei…

… melyeket szükséges követnie

  • ha túlsúlyos – fogyjon! – a napi energiamennyiséget ne lépje túl
  • tartsa be az étkezésenként fogyasztható szénhidrát mennyiségeket
  • figyelje az elfogyasztható szénhidrát minőségét (zömében lassút válasszon, mert az kíméletes az inzulintermelésre nézve) – magas rosttartalom!
  • étkezzen rendszeresen

… melyeket szükséges elhagynia

  • Ne fogyasszon szőlőcukrot, (fehér/barna) cukorral, mézzel, glükóz- vagy glükóz-frukóz sziruppal, invertcukorral készült ételt, italt!
  • Ne hagyjon ki főétkezést, lehetőség szerint ne hagyjon két étkezés között 3-4 óránál több időt
  • Kerülje a sima fehér lisztből készült pékárukat, tésztákat, fehér rizst
  • Ne fogyasszon reggeli időszakban tehéntejet (pl. kávéba)
  • Ne fogyasszon egyszerre nagy mennyiségű gyümölcsöt

A cikk következő részében a „Nyersanyagválogatás” és a „Mit, hogyan illesszen az étrendjébe?” témával folytatjuk.

Mindennapos diabétesz önmenedzselés

  • Vezessünk diétás naplót
  • Mérjünk rendszeresen vércukorszintet és jegyezzük fel
  • Mérjük a vérnyomásunkat
  • Naponta álljunk mérlegre

Étrendünk dokumentálása (csak úgy, mint a vércukorszint mérése és feljegyzése) nagyon sokat segíthet diabéteszünk menedzselésében. Rendkívül hasznos lehet visszaolvasni, hogy milyen összetételű és milyen mennyiségű étkekre hogyan reagált korábban szervezetünk, mi mennyire emelte meg vérünk glükózszintjét.

Az alábbiakban egy diétás napló sablon látható, melybe mindennapos étkezéseit beírhatja.

diétás napló

 

Holzmann Brigitta
dietetikus

Megjelent: DiabFórum magazin 2019/2. – június (69-71. oldal)

Fotók: Freepik.com

>
Close Popup

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Close Popup
Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Technikai Cookie-k
Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie

Összes tiltása
Save
Összes engedélyezése
Open Privacy settings
Send this to a friend