triglicerid: a vérzsírok egyik fajtája, ún. neutrális zsír, amely 3 molekula zsírsavból és 1 molekula glicerinbôl áll. Triglicerid a sertészsír, a vaj, a margarin, az olaj, stb., csak mindegyikre más-más zsírsav-összetevő a jellemző. Az emberi vérsavóban 0,5–1,7 mmol/l között mozog a (fehérjéhez kötött) trigliceridek szintje, amely diabétesz esetén többnyire a vércukorszintekkel párhuzamosan megemelkedik. Ha a vércukor normalizálását követően 2,5 mmol/l fölött marad a trigliceridek szintje, ún. fibrát típusú gyógyszereket (bezafibrat, gemfibrozil, fenofibrát, ciprofibrát, stb.) szükséges szedni, mert különben a magas triglicerid szintek felgyorsítják az érelmeszesedés folyamatát és megnő a szívkoszorúér elzáródás, vagy az agyi érkatasztrófa veszélye. Súlyos anyagcsere kisiklásnál, valamint hasnyálmirigy gyulladásnál 10–80 mmol/l-re nőhet a szérum trigliceridek szintje, amikor a vérsavó tejhez, tejszínhez hasonlóvá válik. Ezt nevezik szaknyelven lipémiának.