Cukorbeteg gyógyétrend 8. – az étkezések gyakorisága

diéta, érkezések gyakorisága
Az eredeti cikk megjelenése:  2014.07.28. – frissült: 2017.08.11.

Cukorbeteg diéta, étkezések gyakorisága

A diéta és tablettás kezelés, diéta és inzulinkezelés, diéta és vércukormérés. Sorozatunk aktuális részében részletezzük a különböző vércukorcsökkentő terápiás kezelések és diéta, étkezések gyakorisága kérdéskört.

(Lényeges megjegyezni, hogy egy étrendről sosem állíthatjuk, hogy mindenkinek hasznára van. Egy szakszerű diéta csak személyre szabottan állja meg a helyét.)

Metabolikus szindrómás cukorbetegek étrendje

diéta, étkezések gyakoriságaA hazai cukorbetegek 75–80%-a egyértelműen a metabolikus szindróma legalább 2-3 további jegyét is magán viseli, azaz kövér, magas a vérnyomása és/vagy rendellenesek a vérzsírjai netán emelkedett a szérum húgysav szintje. Esetükben az étrend fő jellemzői:

  • Mindenképpen energiaszegény, nőknél 1200–1400 kcal (5000–5900 kJ), férfiaknál 1500–1700 kcal (6300–7100 kJ) energiatartalmú legyen,
  • a lehető legkevesebb állati eredetű zsiradékot tartalmazza, valamint
  • a lehető legsószegényebb legyen. Ehelyütt kell felhívni a figyelmet arra, hogy a konyhasót (nátrium kloridot) nem csupán az étel túlsózásával lehet étrendünkben megnövelni, hanem jelentős mennyiségű sót (2%) tartalmaznak a kenyerek és péksütemények és még többet a húskészítmények, felvágottak, sajtok. Éppen ezért kívánatos, hogy igyekezzünk megszokni a sószegény ételeket és lehetőség szerint a felvágottak helyett otthon készített színhúst fogyasszunk.

Tablettával kezelt cukorbetegek étrendje

Mint már utaltunk rá, ma már igen nagy különbségek lehetnek a különféle hatásmechanizmusú vércukorcsökkentő tablettákkal kezelt cukorbetegek étrendje, pontosabban a napi étkezések száma és napszakos elosztása között. Röviden:

  • A szulfanilurea tablettákat (is) szedő diabéteszesek esetében kívánatos a napi ötszöri étkezés, mert különben két, egymástól távol eső étkezés között esélyük van a vércukor túlzott leesésére. Ezt vonatkozik bármely más szerrel történő kombinált kezelésre is.
  • A csak metformin készítményeket szedők számára elég, ha naponta háromszor étkeznek, mert az inzulin elválasztás a készítmény hatására nem nő és esetükben ezért igen kicsiny a hipoglikémia veszélye.
  • A glinid készítményeket szedők szintén naponta akár csupán háromszor is étkezhetnek, miután az étkezés előtt veszik be a tablettát és ezek 3-4 óra múlva már nem okoznak hipoglikémiát.
  • A csupán akarbózt szedő cukorbetegek szintén csökkenthetik étkezésük gyakoriságát.
  • A glitazont vagy glitazont és metformint szedőknek sem kell többször, mint háromszor étkezni.
  • A metforminnal kombinált gliptint szedőknek is többnyire elegendő a napi háromszori étkezés.

Egy mindennapi problémára külön fel kell hívni a figyelmet: A vércukorcsökkentő tablettát szedő diabéteszesek – minden más emberhez hasonlóan – ritkábban vagy gyakrabban beleesnek abba a kísértésbe, hogy a számukra kívánatosnál többet egyenek, vagy kisebb-nagyobb mennyiségű édességet fogyasszanak, különösen nagyobb ünnepek vagy családi események kapcsán. Ezen úgy próbálnak meg segíteni, hogy „még egy” tablettát bevesznek és így nyugodtabban „bűnöznek”. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ez többnyire nem nyújt megoldást számukra, ugyanis az esetenként megnövelt gyógyszeradag általában nem oldja meg a kérdést, azaz nem képes megakadályozni a vércukor túlzott megemelkedését, különösen akkor nem, ha már közel maximális számú tablettát szednek.

Nappal tablettát – éjjel inzulint kapó cukorbetegek étrendje

Ebben az esetben az éjjeli inzulin csekély, vagy semmilyen hatással nincs a nappali vércukorszintek alakulására és éppen ezért a vele együtt alkalmazott tabletták fajtája határozza meg az étkezések gyakoriságát. Ld. fentebb.

Naponta 2x kevert inzulint alkalmazó cukorbetegek étrendje

Miután a kevert inzulinok gyorshatású és NPH inzulinok keverékei, hatásuk beadásukat követően 30 percen belül kezdődik és 14–16 órán keresztül tart. Ennek megfelelően az ily módon kezelt cukorbetegeknek naponta 5-6 alkalommal, 2½–3 óránként, többnyire mindig azonos időpontban szükséges étkezniük.

Naponta 2x ultra gyorshatású analóg+NPH inzulinkeveréket kapó cukorbetegek étrendje

Miután ezen keverék inzulinok hatáskezdete 10–15 perc, és az ultra gyorshatású komponens hatástartama csupán 2–2 ½ óra, sok esetben elegendő a napi háromszori étkezés. Ha viszont főként délelőtt a vércukor veszélyes mértékben csökken, tízórai beiktatásával a probléma kiküszöbölhető.

Intenzív inzulinterápiás cukorbetegek diétája

Inzulinkezelés mellett különleges fontossága van a megfelelő mennyiségű, minőségű és a megfelelő elosztásban fogyasztott diétának. Míg a normális anyagcseréjű, tehát nem diabéteszes egyéneknél az inzulin az étkezésnek megfelelően tetszőleges időpontban és mindig a megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre, addig a hagyományos humán inzulinokkal történő kezelés mellett a beadott inzulin nem „alkalmazkodik” az étrendhez. Az inzulinkezelés korszerű (intenzív) módszereivel azonban enyhíteni lehet az étrend szigorú szabályait.

Ne tévesszük viszont szem elől: a szabadság soha nem jelenthet szabadosságot! Az elfogyasztott ételek szénhidráttartalmának mérése, illetve szemmértékkel való becslése továbbra sem mellőzhető.

Melyek tehát a diétának az inzulinkezeléssel összefüggő kérdései?

  1. diéta, étkezések gyakoriságaMaga az inzulinkezelés nem befolyásolja az étrend energia- vagy szénhidráttartalmát. Ha valakinek energiaszegény étrenden kell lennie, úgy azt inzulinkezelés mellett is megteheti, feltéve, hogy az inzulin napszakos elosztása megfelelő és nincs szó inzulin túladagolásról. (Sajnos utóbbi hiba nagyon gyakori és ilyenkor bármit tesz is a cukorbeteg, hipoglikémia veszélye nélkül képtelen az energiaszegény étrend betartására. Ebben tehát roppant nagy a gondozó orvos felelőssége!)
  2. A naponta háromszori gyorshatású, és lefekvés előtt adott közepes hatástartamú NPH inzulin (egyszeri bázis) alkalmazása esetén az egyes étkezések szénhidráttartalma nem feltétlenül kötött: Egy-két E-gel több vagy kevesebb gyorshatású inzulin alkalmazásával némileg kevesebb vagy több szénhidrát fogyasztható a soron következő étkezésre. Azonban a főétkezések időpontjai meglehetősen kötöttek, pl. 7, 13 és 18 óra. Természetszerűen a szintén kötött időpontban elfogyasztandó kis étkezések sem mellőzhetők. Ha nem képes időben étkezni a diabéteszes és a főétkezés időpontját 1–2 órával kitolni kényszerül, ennek feltétele az, hogy addig is 1–2 E gyorshatású inzulint adjon a vércukor megemelkedés elkerülésére.
  3. A napjában egyszer (lefekvés előtt vagy kétszer (reggel és vacsora időpontjában vagy lefekvés előtt) alkalmazott analóg detemir bázisinzulin, ill. a napjában egyszer (vacsorakor vagy lefekvés előtt) adott analóg glargin bázisinzulin melletti háromszori ultra gyorshatású analóg inzulinnal történő intenzív inzulinkezelés esetén válik lehetségessé a diéta nagyobb fokú liberalizálása. A táplálkozás időpontja és az egy-egy alkalommal elfogyasztható szénhidrát mennyisége viszonylag tág határok között mozoghat. Az esetek mintegy felében – kinek-kinek saját magának kell meggyőződnie erről – általában elegendő naponta 3 főétkezést elfogyasztani, a kisétkezések mellőzhetők. Főként az ebéd időpontját lehet tág határok között változtatni. Még esetenként az is lehetséges, – bár ebből rendszert csinálni nem kívánatos – hogy ha a diabéteszes egyén nem tud ebédelni, kihagyja a déli gyorshatású inzulin adását és aznap csupán kétszer (reggelire és vacsorára) étkezik. A kisétkezések beiktatása tetszés szerint történhet, de ezek előtt az elfogyasztani kívánt szénhidrátnak megfelelő mennyiségű ultra gyorshatású analóg inzulint célszerű adagolni.

Ezen intenzív inzulinkezelési módszer minimális kockázattal történő és sikeres alkalmazásához elengedhetetlen, hogy a diabéteszes egyén a saját anyagcseréjének irányításához, ezen belül az ételek szénhidráttartalmának megbecsüléséhez, az egy-egy étkezéshez szükséges gyorshatású/ultra gyorshatású inzulin adagjának megítéléséhez megfelelő magas szintű ismeretekkel rendelkezzék. Ezeket részben könyvekből, részben speciális tanfolyamokon, részben pedig az orvos-beteg találkozók során szerezheti meg. További feltétel a vércukor rendszeres, napi 3-5 alkalommal történő mérése. Ismernie kell a különféle szénhidrát-tartalmú ételek vércukor emelő hatását (glikémiás indexét) is. Ez segítséget nyújthat kinek-kinek abban, hogy napi össz-inzulin igénye függvényében durván megbecsülje az elfogyasztani szándékozott szénhidrát gyorshatású/ultra gyorshatású inzulinigényét, azaz, hogy étkezése előtt hány E gyorshatású/ultra gyorshatású inzulint adjon. Hogy bárki meggyőződhessen arról, hogy az alkalmazott inzulin megfelelő, esetleg sok vagy kevés volt egy-egy ételféleség esetén, feltétlenül szükség van arra is, hogy egy-egy étkezés után is mérjék a vércukrot.

Feltétlenül felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a lenti táblázatot ehelyütt csupán bemutatásra szánjuk és alkalmazása külön elmélyült tanulást és gyakorlást, megfelelő szakirodalom felhasználását és a gondozó orvossal történő szoros együttműködést igényel.

10 g szénhidrát gyorshatású inzulin igénye a napi össz-inzulin mennyiség függvényében
Napi össz-inzulin igény (E)2226303438424650545862667074
10 g szénhidrátra adandó (E)0,70,80,80,9111,11,21,21,31,41,41,51,6
Fentiekkel is illusztrálni szerettük volna, hogy ma már messzemenően mód nyílik arra, hogy a gyógyszeres kezelésre szoruló cukorbetegek esetében se feltétlenül a vércukorcsökkentő tablettákhoz vagy az inzulinhoz igazítsuk az életet, hanem a tabletták adagolását és az inzulinadást igazítsuk az élethez!

Diéta és vércukor-önellenőrzés

Függetlenül a cukorbetegség kezelési módjától, azaz, hogy vércukorcsökkentő tablettákkal vagy inzulinnal kezeli magát a cukorbeteg, a kívánt anyagcsere egyensúly csak akkor biztosítható, ha a diabéteszes napi rendszerességgel maga ellenőrzi vércukrát és a mért értékeket kezelési naplóban rögzíti. Milyen rendszer szerint történjék mindez?

Ha valaki csak diétán van, vagy a diéta mellett vércukorcsökkentő tablettákat is szed, az önellenőrzés célszerű módja, ha naponta egyszer méri a vércukrát, de minden egymás utáni napon különböző időpontokban. Pl. első nap reggeli előtt, második nap reggeli után, majd ebéd előtt, negyedik nap ebéd után, ezt követően vacsora előtt és az utolsó nap vacsora után. Az étkezések utáni mérések az evés kezdetétől számított 90. percben történjenek.

A naponta egyszer, lefekvés előtt inzulint alkalmazó, de nappal tablettát szedő cukorbeteg is fentiek szerint mérje vércukrát, csupán a sorozatot egészítse ki lefekvés előtti méréssel is.

A naponta kétszer előkevert inzulint alkalmazó cukorbeteg is minimum egyszer mérje vércukrát fentiek szerint, de még jobb, ha ún. páros méréseket végez az egyes étkezésekre felfűzve. Vagyis: első nap reggeli előtt és után 90 perccel, másnap ebéd előtt és után, majd vacsora előtt és után mérjen.

A naponta többszöri inzulin kezelés alatt álló diabéteszes számára napi 4-5 mérés szükséges. Minden inzulin injekció előtt és valamelyik étkezés után is.

A kezelési módtól függetlenül minden cukorbetegnek arra kell törekednie, hogy vércukor értékei a feltüntetett tartományokon belül mozogjanak.

A cukorbeteg diéta fő szempontjai – röviden

  1. A legfontosabb nem az, hogy mit, hanem hogy mennyit. Ezt az egyéni igények (fizikai munkavégzés, testsúlytartás, testsúlycsökkentés) szabják meg.
  2. Az egyes táplálékok aránya közelítsen az optimálishoz, azaz a kalóriák 50%-a szénhidrátokból, 20%-a fehérjéből, 30%-a zsiradékokból adódjon össze.
  3. Az esetek többségében napi ötszöri étkezés célszerű, de ma már megfelelő kezelési módok alkalmazása esetén a napi háromszori étkezés feltételei is adottak.
  4. Célszerű, ha minden étkezés egyénileg és az alkalmazott kezelési módnak megfelelő szénhidrátot tartalmaz.
  5. Célszerű a vércukrot gyorsan emelő (magas glikémiás indexű) élelmiszerek fogyasztásának kerülése.
  6. Mindez csak akkor érheti el kitűzött célját, ha egyrészt a testsúly a kívánt irányban változik, illetve stabil marad, a beteg által ellenőrzött vércukorszintek pedig a kívánt határokon belül maradnak.

Dr. Fövényi József

(Lényeges megjegyezni, hogy egy étrendről sosem állíthatjuk, hogy mindenkinek hasznára van. Egy szakszerű diéta csak személyre szabottan állja meg a helyét.)

>
Close Popup

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Close Popup
Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Technikai Cookie-k
Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie

Összes tiltása
Save
Összes engedélyezése
Open Privacy settings
Send this to a friend