Ionizált folyadékban szájon át bevihető az inzulin

Orális inzulin

Az inzulint eddig csak injekció formájában lehetett a szervezetbe juttatni, leszámítva az Egyesült Államokban is ritkán alkalmazott inhalációs módszert. Az orális inzulin alkalmazásának eddig alig leküzdhető hátránya volt az a tény, hogy az inzulint, mint fehérje-hormont a bél-enzimek megemésztették, ill. mint erről magazinunk korábbi számaiban hírt adtunk, szájon át olyan nagy dózisban kellett alkalmazni, amely megfizethetetlenül megdrágította a készítményt.

Pedig az orális bevitelnek és ezáltal az inzulin bélrendszerből történő felszívódásának óriási előnye (lenne), hogy a felszívódását követően közvetlenül a májba jut és hatása megegyezik a hasnyálmirigyben kiválasztódó inzulinéval, vagyis a szervezetben akkor, ott és olyan mennyiségben van jelen, ami a vércukor ideális határok között tartásához szükséges.

Amerikai kutatók kidolgoztak egy olyan, szájon keresztül alkalmazható gyógyszerformát az inzulin bevitelére, ami drámai módon átformálhatja a cukorbetegek vércukorcsökkentő terápiáját.

Orális inzulin

Az orálisan alkalmazható inzulinterápia kifejlesztésének kulcsa egy olyan ionos hordozó folyadék, amelyet kolin és gerániumsav alkot. Ez az elegyet kapszulába töltve gyomorsavnak ellenálló bevonattal látják el. A formuláció könnyen előállítható, és akár két hónapig is tárolható szobahőmérsékleten anélkül, hogy az inzulin lebomlana – ami hosszabb idő, mint az injekciós inzulinkészítmények eltarthatósága, ugyanis ezek szobahőmérsékleten csupán 30 napig maradnak stabilak.

A gyomorsav-rezisztens bevonat segítségével a kutatócsoport elérte, hogy az inzulintartalmú készítmény átjusson a gyomorsav jelentette akadályon. A polimer bevonat a vékonybélbe jutva feloldódik, és felszabadul az inzulint tartalmazó ionos folyadék. A vékonybélben számos olyan enzim található, amelyek feladata a proteinek lebontása, de az ionos folyadék alapú inzulin stabil marad. A kolin-gerániumsav formuláció hatékonynak bizonyult az utolsó két akadály leküzdésében is: a bél nyálkahártáyáján és a bélfal sejtjei között való átjutásban, ami az inzulinhoz hasonló, nagy molekulák számára általában nehézséget okoz. Korábbi kutatások is próbálkoztak már ezeknek az akadályoknak az áthidalásával, például az inzulinmolekula átalakításával, védő polimer bevonattal vagy az enzimatikus bontást gátló vagy a felszívódást fokozó adalékokkal, de ezidáig minden próbálkozás sikertelen maradt.

A kutatás eredményei szerint az új formuláció ugyanolyan hatásos, mint az injekciós inzulinkészítmények. A szájon keresztül bevitt inzulin viszont jobban utánozza az egészséges hasnyálmirigy által termelt inzulin hatását, és az orális gyógyszerforma segítségével a hosszú távú injekciós kezelés mellékhatásai is elkerülhetőek lennének.

A kutatók további formulációs és toxikológiai vizsgálatokat fognak végezni, és kedvező eredmények esetén megkezdik a klinikai vizsgálatok tervezését, amit megkönnyít, hogy a formuláció fő összetevői – a kolin és a gerániumsav – biztonságosnak tekinthetőek.

(Forrás: PNAS, 2018. július 10., 115 (28) 7296-7301)

Megjelent: DiabFórum magazin 2018/5 – december (44. oldal)

>
Close Popup

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Close Popup
Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Technikai Cookie-k
Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie

Összes tiltása
Save
Összes engedélyezése
Open Privacy settings
Send this to a friend