Koronavírus – gyakorlati tanácsok 1-es és 2-es típusú diabéteszeseknek

Koronavírus - gyakorlati tanácsok 1-es és 2-es típusú diabéteszeseknek

Aggodalomra nincs oka, de odafigyelésre igen! Tartsa be az új típusú koronavírus megelőzésére vonatkozó általános ajánlásokat! Ismerje, hogy milyen egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulnia koronavírus betegség gyanúja esetén! Lázas betegség esetén figyeljen a magas vércukorértékekre és ismerje ennek veszélyét! Ismerje az ezzel kapcsolatos teendőket!

Röviden az új típusú koronavírussal kapcsolatos általános (nem diabétesz specifikus) teendőkről

Az új típusú koronavírus-megbetegedés (továbbiakban: COVID-19 betegség) megelőzésére javasolt:

 • mosson gyakran és alaposan kezet szappannal és folyóvízzel, vagy alkoholos kézfertőtlenítővel!
 • a szoros kontaktust, kézfogást, puszit a lehető legtöbb emberrel kerülje!
 • arcát, száját, szemét ne érintse, ha ez mégis szükséges, akkor csak kézmosást követően!
 • sebészi maszk viseléséről az ajánlások továbbra is megoszlanak. Ha viselése mellett dönt, akkor egy maszkot csak egyszer tegyen fel, felvétel után ne nyúljon hozzá, ne igazgassa! Levétel után dobja el!
 • fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget! Figyeljen a megfelelő mennyiségű fehérje, vitamin és ásványi só bevitelre!
 • a rendszeres testmozgás segíti az immunrendszert. Mozogjon otthon is rendszeresen! A szabad levegőn séta, testmozgás megengedett, ha nem jár emberekkel való szoros kontaktussal és minimálisan érint idegen tárgyakat, illetve ügyel a rendszeres kézmosásra! Kijárással kapcsolatban az érvényes hatósági korlátozásokat be kell tartani!
 • lázas vagy légúti beteg emberekkel kerüljük a kontaktust!
 • lehetőség szerint a lehető legkevesebb emberrel érintkezzen! Ha lehetséges, dolgozzon otthonról, boltba ne vagy minél ritkábban járjon, stb.

Kihez forduljon koronavírus gyanú esetén?

 • Láz (>38 fok), és/vagy jelentős vagy fokozódó köhögés és/vagy nehézlégzés esetén mindenképpen, de akár már hőemelkedés, a minimálisnál erősebb torokfájdalom, levertség esetén is telefonon jelentkezzen háziorvosánál, háziorvosi ügyeletnél, súlyosabb panaszok esetén (nehézlégzés esetén mindenképpen!) az Országos Mentőszolgálatnál!
 • Ismerje háziorvosának, háziorvosi ügyeletének telefonszámát!
 • Enyhe esetekben az országos koronavírus zöld számot is hívhatja! (06 80 277 455, 06 80 277 456)

A COVID-19 speciális vonatkozásai diabéteszben

Amennyiben Ön koronavírussal fertőződik, komolyabb tünetek esetén valószínűleg kórházban fogják tartani, de nem ismerjük még a jövőbeli kezelési protokollokat. Elképzelhető, hogy enyhe-mérsékelt tünetek esetén otthoni kezelést fognak javasolni. Az is lehetséges azonban, hogy kórházba kerül, de kezelőorvosa az 1-es típusú diabétesz kezelésében kevésbé lesz járatos, és az Önök közti együttműködés fontos lesz majd.

Az új típusú koronavírus betegség, hogyha komolyabb tünetekkel jár (láz, izomfájdalmak, köhögés, torokfájdalom), akkor bármely más lázas betegséghez hasonlóan jelentős vércukor-emelkedést okozhat. Ha erre nem reagál helyesen, akkor a magas vércukrok, a zajló fertőzés és az ezzel járó stressz együttesen súlyos állapothoz, ún. diabéteszes ketoacidózishoz vezethetnek. Nagyon fontos, hogy ezt egy lázas betegség esetén megelőzze, vagy ha már kialakult, késlekedés nélkül forduljon orvoshoz!

Javaslat lázas betegség esetén

 • igyon bőségesen folyadékot (segít megelőzni a ketoacidózist)
 • mérjen gyakran, akár 3-4 óránként vércukrot, vagy ha folyamatos szöveti vércukor szenzorral rendelkezik (CGM), figyelje annak adatait! A CGM adatokat a paracetamol (acetaminophen) tartalmú lázcsillapítók torzíthatják, ilyenkor egészítse ki gyakori ujjbegyes méréssel!
 • lázas betegség esetén, főleg ha egy elhúzódó koronavírus betegségről van szó, általában szükség van a bázis inzulin jelentős, 20–30%-os vagy még nagyobb arányú (de ez teljesen egyéni) emelésére! A bólusok emelésére is szükség lehet.
 • ha ún. extra hosszú hatású bázis inzulint használ (U300 glargin = Toujeo, vagy degludek = Tresiba), akkor a dózis-emelés hatása csak 2-3 nap múlva kezd jelentkezni, ezért addig a vércukrokat kis dózisú korrekciós bólusokkal (kb. 3-4 óránként, vagy ritkábban) tudja egyensúlyban tartani
 • ha a láz, levertség miatt étvágytalan, alig eszik, akkor is szükség van inzulinra! Sőt, ekkor általában több inzulint igényel, mint egészségesen
 • szükség esetén adjon kb. 3-4 óránként kicsi, óvatos korrekciós bólusokat gyorshatású inzulinjából!
 • lázas betegség esetén kívánatos az átlagos vércukorszintet 10 mmmol/l alatt tartani, ezt tartósan meghaladó vércukrok a betegség lefolyását ronthatják! A megfelelő vércukor kontroll a szokásosnál több mérést és nagyobb odafigyelést igényel!
 • inzulinpumpa esetén, ha a magas vércukor nem reagál a korrekciós bólusra kb. 2 óra elteltével, akkor technikai hiba/szerelékhiba valószínű, javasolt szereléket cserélni! Valószínű technikai hiba/szerelékhiba esetén betegségben megengedett, sőt eseténként javasolt „pen”-nel (injekcióval) bólust adni, hogy biztosan jusson be inzulin, mielőtt a szerelékcserének nekiáll.
 • ha a szokásosnál nagyobb inzulin dózisokra szorul, készlete a szokásosnál hamarabb el fog fogyni! Gondoskodjon időben a pótlásáról!
 • ketoacidózis (DKA) esetén vércukra szinte biztosan 14 mmol/l feletti (kivéve, ha ún. SGLT-2 gátló gyógyszert szed, de arról kezelőrvosa tájékoztatta).
 • 14 mmol/l feletti vércukor esetén ha hasi panasza, hányingere-hányása indul, vagy jelentős levertség kezdődik, akkor a ketoacidózis esélye nagyon magas! A COVID-19 járvány alatt egy ilyen helyzetben nem javasolt elindulni a sürgősségi osztályra (főleg ha Ön is beteg és potenciálisan fertőző), hanem az Országos Mentőszolgálatot (104) kell felhívni és elmondani, hogy 1-es típusú diabéteszes magas vércukorral és hányingerrel-hányással, a ketoaciódózis gyanúját akár maga is jelezheti! A lázat, köhögést, légúti panaszokat is jelezze ilyenkor a mentőknek!
  A mentő érkezéséig fogyasszon bőségesen folyadékot, adjon óvatos korrekciós bólusokat!
Figyeljen, hogy mindig legyen elegendő gyógyszere, inzulinja, tesztcsíkja, tűje (pumpa esetén szereléke, eleme)! Legyen ezekből legalább 1 hónapra elég tartalék!

Az 1-es típusú diabéteszes betegeknek ma még kisebb része az, aki rendelkezik ún. vizelet-keton (vagyis vizelet-aceton) tesztcsíkkal, esetleg vérből keton szintet mérni képes vércukormérővel. Legalább vizelet keton-tesztcsík beszerzése most mindenképpen javasolt, bármely patikában recept nélkül kapható. A diabéteszes ketoacidózis megelőzésében nagy segítség.

Lázas betegség, 14 mmol/l feletti vércukor esetén mérjen gyakran keton szintet! (állapotromlás és/vagy emelkedő vércukor esetén akár 3 óránként, ha betegsége stabil és vércukrai szelídülnek, akkor akár csak naponta 1-szer).

Rövid útmutató a keton-szint mérések értékeléséhez

1. Ha vizelet-keton (vizelet-aceton) szint negatív, vagy vér keton kimutatás (béta hydroxybutyrate)

< 0.6 mmol/l

 • Normál eredmény. Továbbra is odafigyelés szükséges!
 • A mérést normál eredmény esetén is 2 óra múlva meg kell ismételni, ha vércukra még mindig 14 mmol/l feletti, vagy panaszai fokozódnak!

2. Ha vizelet-keton + (egy kereszt pozitív), vagy vér keton kimutatás (béta hydroxybutyrate)

0.6–1.5mmol/l

 • Figyelmeztető jelként kell értékelni, a ketoaci-dózis kialakulásának veszélye emelkedett! Lehetőleg telefonon értekezzen kezelőorvosával!
 • Az állapot még orvosi beavatkozás nélkül visszafordítható, de nagyon szoros figyelmet igényel!
 • Fogyasszon bőségesen folyadékot!
 • Ha inzulinpumpás, adjon korrekciós bólust, emelje a bázis ütemet 20–30%-kal és ha szükséges, a további napokban is tartsa megemelve! Figyeljen, hogy az inzulinpumpánál nincs-e technikai hiba, biztosan bejut-e az inzulin! Ha szükséges, cseréljen szereléket!
 • Ha „pen”-es (injekciós), akkor is adjon korrekciós bólust, és emelje a bázis inzulin dózisát!
 • Mérjen vércukrot másfél-két óra múlva, vizelet vagy vér keton szintet 3 óra múlva! Ha nem csökken, hívjon mentőt (vagy kórházi kezelés során értesítse osztályos orvosát!)!
 • Ha állapota romlik, hányinger-hányás, nagyfokú levertség jelentkezik, ne várja meg a kontroll vércukor -vagy keton szint mérés eredményét, hanem sürgősen hívjon mentőt!

3. Fenyegető diabéteszes ketoacidózis (DKA): vizelet keton közepesen emelkedett (++), vagy vér keton-szint

1.5–3mmol/l

 • Hívjon mentőt! (Vagy kórházi kezelés során értesítse orvosát!)

A mentő érkezéséig:

 • fogyasszon bőségesen folyadékot! Ha inzulinpumpás, adjon korrekciós bólust, emelje a bázis ütemet 20–30%-kal és ha szükséges, a további napokban is tartsa megemelve!
 • Ha „pen”-es (injekciós), akkor is adjon korrekciós bólust, és emelje a bázis inzulin dózisát!

4. Valószínű diabéteszes ketoacidózis (DKA): vizelet keton jelentősen emelkedett (+++), vagy vér keton-szint

>3 mmol/l

 • Sürgősen hívjon mentőt! (Vagy kórházi kezelés során sürgősen értesítse orvosát!)

A mentő érkezéséig:

 • fogyasszon bőségesen folyadékot! Ha inzulinpumpás, adjon korrekciós bólust, emelje a bázis ütemet 20–30%-kal és ha szükséges, a további napokban is tartsa megemelve, de elképzelhető, hogy az orvosi team a pumpa átmeneti levétele és vénás inzulin adása mellett dönt majd.
 • Ha „pen”-es (injekciós), akkor is adjon korrekciós bólust, és az orvosi team-mel egyeztessen a bázis inzulin vonatkozásában!

Ha a fenti szabályokat követjük, az 1-es típusú diabétesz nem jelent drámai rizikó emelkedést egy koronavírus megbetegedés lefolyása során.

Írta: dr. Jávorfi Tamás
Összeállításában segítséget nyújtott:
dr. Szekeres-Csiki Katalin
Lektorálta: dr. Kocsis Győző és dr. Fövényi József
Megjelent: 2020.03.22.

Gyakorlati tanácsok 2-es típusú diabéteszeseknek

A COVID-19 speciális vonatkozásai 2-es típusú diabéteszben

Amennyiben Amennyiben Ön 2-es típusú cukorbetegként koronavírussal fertőződik, valószínűleg még enyhe tünetek esetén is óvatosságból kórházban fogják tartani.
Elképzelhető, hogy otthoni kezelés mellett fognak dönteni, ha az alábbiak mindegyike teljesül: Ön fiatal (<40–45 év), nincs diabéteszes szövődménye, nincs más betegsége a diabéteszen kívül, a koronavírus okozta tünetei enyhék, általános állapota jó, illetve számíthatnak együttműködésére: állapotromlás esetén azonnal telefonon jelentkezik az adott kórházban és/vagy az Országos Mentőszolgálatnál.
Az is lehetséges azonban, hogy kórházba kerül, de kezelőorvosa a diabétesz kezelésében kevésbé lesz járatos, és az Önök közti együttműködés fontos lesz majd.

Az új típusú koronavírus betegség, hogyha komolyabb tünetekkel jár (láz, izomfájdalmak, köhögés, torokfájdalom), akkor bármely más lázas betegséghez hasonlóan jelentős vércukor-emelkedést okozhat.

Lázas betegségben a legtöbb cukorbetegnél elfogadható cél, hogy az átlagos vércukorszintje 10 mmol/l alatt maradjon. Ez körülbelül azt jelenti, hogy a reggeli éhgyomri vércukorszintek ne emelkedjenek tartósan 8–8.5 mmol/l fölé. Az efölötti vércukorszint a betegség lefolyását már hátrányosan befolyásolja.

Javaslat lázas betegség esetén

Lázas betegség esetén, így koronavírus fertőzésben is, a cukorbetegséggel kapcsolatos teendők nagyban függnek a tünetek súlyosságától és attól is, hogy mik az Ön rendszeresen szedett gyógyszerei cukorbetegség vonatkozásában.

Lázas betegségben, különösen, ha levertséggel, étvágytalansággal jár, az alábbi gyógyszerek elhagyása javasolt

 • metformin (Adimet, Meforal, Merckformin, stb. számos néven van forgalomban, illetve számos kombinációs gyógyszernek is összetevője!)
 • ún. SGLT-2 gátló gyógyszerek, amik a vizelettel történő cukor ürítést fokozzák:
  – empagliflozin (Jardiance, ill. metforminnal kombinációban Synjarde)
  – dapagliflozin (Forxiga, ill. metforminnal kombinációban Xygduo)
  – ertugliflozin (Steglatro, ill. metforminnal kombinációban Segluromet)
A többi, diabétesz kezelésére alkalmazott gyógyszerkészítmény alapvetően biztonsággal folytatható lázas betegségben is.
 • igyon bőségesen folyadékot!
 • lehetőleg mérjen minden nap reggel éhgyomorra, de kezeléstől függően akár naponta többször is vércukrot!

Ha reggeli éhgyomri vércukra 8–8.5 fölé emelkedik, vagy átlagos vércukrai 10 mmol/l fölé, akkor konzultáljon telefonon kezelőorvosával vagy háziorvosával! Ez már az a határ, ahol erősen megfontolandó a kórházi kezelés akkor is, ha eddig otthoni karantént rendeltek el Önnek.
Illetve ezek fölött az értékek fölött, ha eddig nem használt inzulint, valószínűleg (legalább napi 1-szeri) inzulin adására lesz szükség.

 • kórházban kérjük hívja fel a kezelőorvos, kezelő személyzet figyelmét arra, hogy Ön cukorbeteg, és kérjen legalább naponta 2-3 alkalommal (minden reggel éhgyomorra, és ezen kívül valamelyik főétkezés előtt és után) vércukormérést!

Ha lázas betegség esetén orvosa otthoni kezelést rendelt el Önnek, és nincs vércukormérője, akkor a következő tünetek jelezhetik a magas vércukorszintet:

 • gyakori vizelés, szomjúság (figyelem! Ha veseműködése a betegség következtében romlik, a figyelmeztető gyakori vizelés hiányozni fog! Ilyenkor előfordulhat, hogy éppen a szokásosnál kisebb mennyiségű vizelet hívja fel a figyelmet a bajra!)
 • romló általános állapot, levertség,
 • esetleg (ritkán) hányinger-hányás, hasi fájdalom.

Ezekben az esetekben sürgősen jelentkezzen telefonon háziorvosánál, háziorvosi ügyeletnél, súlyosabb panaszok esetén az Országos Mentőszolgálatnál!

Ha Ön inzulint használ

 • lázas betegség esetén, főleg ha egy elhúzódó koronavírus betegségről van szó, általában szükség van a bázis inzulin jelentős, 20–30%-os vagy még nagyobb arányú (de ez teljesen egyéni) emelésére! A bólusok emelésére is szükség lehet.
 • ha ún. extra hosszú hatású bázis inzulint használ (U300 glargin = Toujeo, vagy degludek = Tresiba), akkor a dózis-emelés hatása csak 2-3 nap múlva kezd jelentkezni. Javasoljuk, hogy telefonon tartsa a kapcsolatot kezelőorvosával!
 • ha a láz, levertség miatt étvágytalan, alig eszik, akkor is szükség van inzulinra! Sőt, ekkor általában több inzulint igényel, mint egészségesen.
 • ha a szokásosnál nagyobb inzulin dózisokra szorul, készlete a szokásosnál hamarabb el fog fogyni! Gondoskodjon időben a pótlásáról!

Írta: dr. Jávorfi Tamás
Lektorálta: dr. Kocsis Győző
Megjelent: 2020.03.22.

 

Forrás: DiabFórum magazin 2020/1 – március (4-7. oldal)

Összes hozzászólás

 • Vincéné Daróczi szerint:

  2 -es típusú cuk. Beteg vagyok. Most már a 2.adag antibiotikumot szedtem. Lázam nincs ,de a torkom néha fáj a nyakamon a mirigyek nagyon dolgoznak
  Egy kis nehéz légzésem van.A homloküregrm állandóan tele van. Xigduo 5mg/1000mg gyógyszert szedek. A cukrom éj.gy 7,8 reggeli utáni 9, 3. Az a kérdésem ilyen állapottal , talán fertőzött vagyok Van – e teendőm?

 • Dancs Lajosné szerint:

  Nagyon köszönöm ezt a hasznos tanácsokat Önöknek.Én már 19 éve vagyok cukorbeteg kb. 15 éve inzulinos. Félek ettől a vírustól,gyógyszertárban dolgozom takarítóként.

 • >
  Close Popup

  A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

  Close Popup
  Adatvédelmi beállítások elmentve!
  Adatvédelmi beállítások

  Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

  Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

  Technikai Cookie-k
  Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie

  Összes tiltása
  Save
  Összes engedélyezése
  Open Privacy settings
  Send this to a friend