Mi a legnagyobb probléma a 2-es típusú cukorbetegséggel?

Cukorbetegközpont - komplex terápia egy helyen

A 2-es típusú cukorbetegség szinte az egész világon jelentős népegészségügyi probléma, mely súlyos szövődményeket generál. Dr. Fövényi Józseffel, a Cukorbetegközpont diabetológusával arról beszélgettünk, vajon mi is a legnagyobb probléma az állapottal?

Dr. Fövényi József

DR. FÖVÉNYI JÓZSEF PHD

„Nem a szokásos választ adom: az, hogy túl későn kerül felfedezésre. Ugyanis a 2-es típusú diabétesz átlag 8–10 évvel a diagnózis felállítása előtt kezdődik, melyet mindig megelőz egy 5–10 éves ún. prediabéteszes periódus is. Ez a 8–15 év viszont meghatározó a szervezet számára. Ugyanis a diabétesz „késői” szövődményei csírájukban már a diagnózis felállításának időpontjában jelen vannak, közülük a neuropátia pedig az esetek 50%-ában már fellelhető. Az, hogy ez utóbbi nem közismert, annak az az oka, hogy a neuropátia irányában elsősorban az alapellátás keretében egyáltalán nem vizsgálják a cukorbetegeket” – mondja Dr. Fövényi József.

A 2-es típusú diabétesz – a kor előrehaladtával jelentkező egyéb krónikus betegségekhez hasonlóan – hosszú évekig semmilyen tünetet nem okoz, ahogy a magas vérnyomást sem és a magas koleszterin szintet sem veszi észre a beteg. Közben pedig mind a cukorbetegség, mind az itt említett társbetegségek messzemenően kifejtik a szervezetre a káros hatásukat. Felgyorsul az érelmeszesedés folyamata, felszaporodnak az úgynevezett glikációs végtermékek szinte a szervezet egészében, főként a kötőszövetben, az izmokban (beleértve a szívizmot), az inakban, a kiserekben, sőt még a bőrben is. Ezek a magas és egyre emelkedő cukorszintek miatt lassan egyre merevebbé teszik a szervezetet, melynek leggyakoribb látható jele, hogy a lábujjak nem hajlíthatók be. De ugyanilyen fontos szerep jut a hipertóniának az artériák falának merevvé válásában (egyre jobban nő a szisztolés és diasztolés vérnyomás közötti különbség), a magas LDL-koleszterin pedig lerakódik az artériák falában és ez a lumen (artéria belső tere) beszűküléséhez, majd elzáródásához vezet.

Éppen ezért a 2-es típusú diabétesz diagnózisának felállításakor már az egész szervezet komplex károsodásával állunk szemben és hiába rendelkezünk a vércukor (valamint a vérzsírok és a magas vérnyomás) kezelését szolgáló egyre kiválóbb gyógyszerekkel, a korábban létrejött kóros elváltozásokat már nem lehet visszafordítani, legfeljebb a további progressziót lehet lassítani.

Mit lehetne tenni a fentiek megelőzése érdekében?

Minden 40 év feletti személynél évente vércukor, összkoleszterin, HDL-koleszterin és triglicerid szintek meghatározása indokolt – azaz csupán egyetlen vérvételre és az értékek helyes kezelésére lenne szükség. Ez azt jelenti, hogy minden 6 mmol/l feletti vércukorértéknél már diabéteszre gondolunk és elkezdjük a megfelelő diétás és gyógyszeres kezelést. Ugyanez a helyzet a vérzsírok esetében is. Ami pedig a vérnyomást illeti, évente legalább egyszer mérni szükséges, és a 135/85 Hgmm-t meghaladó értékeknél a vérnyomáscsökkentő kezelést meg kellene kezdeni. Ezzel legalább plusz 5, jó minőségű életévet kaphatna mindenki. Persze ehhez teljesen más szintű alapellátásra, sokkal több orvosra és egészségügyi szakszemélyzetre lenne szükség – mondja Dr. Fövényi József, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Forrás: Cukorbetegközpont
www.cukorbetegközpont.hu

Megjelent: DiabFórum magazin 2022/4 – október (6-7. oldal)

Összes hozzászólás

  • János szerint:

    Én azt látom, hogy a cukorbetegek félre vannak vezetve. Ha van valami működő alternatíva azt sem tudják elfogadni, mert berendezkedtek arra, hogy egész életükben cukorbetegek lesznek. A 2-es típusú cukorbetegség egy szerzett betegség. Tehát ha valaki megszerezte ezt a betegséget el is tudja hagyni, azaz kitud belőle jönni. Életmóddal, és néhány olyan természetes anyaggal ami nagyon hatékony. Én még a kilencvenes években orvoskonferencián hallottam, hogy a betegség elsődleges oka, hogy az emberek fehér kenyeret esznek, pedig a korpában van a króm 98 %-a amely segíti a zsírok lebomlását. És jó hatással a diabéteszre a cink is. Az utóbbi 10 évben pedig a táplálkozás tudomány azt állapította meg, hogy a zsírok okozzák a cukorbetegséget. Erre utal ebben az interjúban a doktor úr is. A harmadik szempont, hogy van már olyan táplálék mint a stabil oxigén, melynek használatával napokon belül elkezd beállni a megfelelő cukor érték. Van még, mondjam még?

    • Márti szerint:

      Kedves János, köszönöm az eddig leírtakat! Igen, engem érdekelnek a továbbiak is!

  • >
    Close Popup

    A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

    Close Popup
    Adatvédelmi beállítások elmentve!
    Adatvédelmi beállítások

    Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

    Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

    Technikai Cookie-k
    Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
    • wordpress_test_cookie

    Összes tiltása
    Save
    Összes engedélyezése
    Open Privacy settings
    Send this to a friend