DiabFórum magazin 2016/4 – Nézzünk szembe a diabétesszel!


Diabétesz Világnap 2016 – Nézzünk szembe a diabétesszel!

Mit jelent ez? Rendszeres szűrést a cukorbetegség időben történő diagnosztizálásához. Miért szükséges a szűrés? Világnapi írásunk itt olvasható.

Nincs új a nap alatt, vagy mégis?

Dr. Fövényi József orvos-főszerkesztő

Dr. Fövényi József orvos-főszerkesztő

Ötven évvel ezelőtt a János Kórház ebédlőjében csupán kétfajta levest szolgáltak fel. Az egyiket Zilahy levesnek neveztük, Zilahy Lajos híres regényének a címére gondolva: „Valamit visz a víz”. A másik a Petőfi leves volt, ezt fogyasztva szép szerelmes versére gondoltunk: „Minek nevezzelek”. Azóta eltelt fél évszázad és jelenlegi kórházamban, ahol immár 39. éve dolgozom, naponta ugyanezzel a két levessel találkozom, annyi különbséggel, hogy még sótlan is. Igen, mert „a só árt az egészségnek”.

Jelen számunk egyik referátumában épp az ellenkezőjéről számolok be: már Papp Lajos szívsebész professzor is sokszor kifejtette, a referált cikk pedig igazolja, hogy nem a sok só, hanem inkább a túl kevés nátrium klorid fokozza a szívhalálozást.

Egy másik referátumból kiderült, hogy a vajfogyasztás nem egészségtelen, csak tudni kell a mértéket. (De gondolhatunk a margarin lobbi befolyására is).

Egy harmadik referátum azt sejteti, hogy a szív-érrendszeri betegségek megelőzése céljából a magas zsírtartalmú ételek fogyasztásának a kerülése és alacsony zsírtartalmú ételekkel történő helyettesítése, kiegészítésképpen pedig a cukorfogyasztás népszerűsítése mögött az 1965-ben az amerikai cukor lobbi által alapított Sugar Research Foundation (Cukorkutatási Alapítvány) áll, mely célzott kutatások végzésével és az ellentétes nézetek elnyomásával jelentős mértékben eltolta a táplálkozást a cukorfogyasztás növekedése irányában. Az eredmény jól ismert: 40 év alatt megháromszorozódott az elhízottak és a cukorbetegek aránya az Egyesült Államokban.

Évekkel ezelőtt lekerült a tilalmi listáról a tojás, mivel egyértelműen kiderült, hogy elsősorban nem az étellel bevitt, hanem a szervezetben keletkező koleszterin a magas LDL-koleszterin szintek oka és mind ezt, mind pedig a trigliceridek szintjének emelkedését a magas cukor – esetenként gyümölcscukor – fogyasztás nagymértékben növeli.

Szóval: hogy is állunk e dolgokkal? Józanság és mértékletesség az, amire elsősorban a mai embernek szüksége van a minden szempontból kiegyensúlyozott életvitel mellett. Ebbe beletartozik a mértékletes táplálkozás és a rendszeres testmozgás is természetesen túlzások nélkül. Sajnos mindent, elsősorban a világhálón bennünket elérő híreket, ajánlásokat, újdonságokat egyre nagyobb fenntartással kell fogadnunk és rendszeresen, gondosan ellenőrizni kell testsúlyunk, laboratóriumi értékeink alakulását, hogy ezáltal megakadályozzunk minden nem kívánatos „elcsúszást”. Ha pedig valakikre ez nagyonis érvényes, akkor azok a cukorbetegek.

A főszerkesztő:
Dr. Fövényi József

A tartalomból:

>

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Send this to a friend