DiabFórum Magazin – 2018/1 – Júlia diabétesz története


A cukorbetegség elfogadása: Júlia diabétesz története

Minden cukorbetegnek megvan a maga története, hogy hogyan szembesült a cukorbetegséggel és hogyan sikerült feldolgoznia a betegséget. Íme Júlia története…

A cukorbetegséggel életemben először az apai nagybátyám révén találkoztam. A történetét már sajnos nem oszthatja meg velünk, de az biztos, hogy az ő cukor története is legalább annyira keserű, mint mindannyiunké…

Aktuális gondolatok

Dr. Fövényi József, orvos-főszerkesztő

Magazinunk jelen számában egy kétrészes cikksorozat első részét közöljük az amerikai orvosok „burnout” szindrómájáról, amit magyarul kiégésnek fordíthatunk. Arról az Egyesült Államokról van szó, ahol, ha valamelyik kórházban magyar orvos dolgozik, az ottani körülményeket az itthoniakhoz képest „álom”-nak nevezik: az optimális felszereltség, a vizsgálatok villámgyors végzése és a gyors és eredményes terápia mellett a kollégák nagyfokban támogatják egymást és mindent megtesznek azért, hogy a munkatársak tudásszintje és gyakorlottsága növekedjen. Egységnyi idő alatt egy fiatal orvos sokkal több műtétet végezhet, sokkal szélesebb körű tapasztalatokra tehet szert, mint kis hazánk egészségügyében. Ha náluk ilyen gyakori a kiégés, akkor milyen lehet a helyzet nálunk, az orvosok és főként a szakdolgozók körében? Igaz, ezt a kutya se vizsgálja, tehát nem is lehet hírértéke.

Másik két referátum foglalkozik a hazai egészségügy európai besorolásával és itt (is) az utolsók közé kerültünk. Vannak, akik vitatják, hogy Szlovákia érdemtelenül ugrott fel a 13. helyre, míg mi a lengyelekkel együtt a 29. helyen osztozunk. Mi van a háttérben, mi ennek az oka. Sok minden: Szlovákia egy főre eső GDP-je közel 2.000 US dollárral magasabb, mint a mienk, az egészségügyre ők 6, mi 5%-ot fordítunk belőle, ők jobban fizetik az egészségügyi dolgozókat és kórházaik bár külsőleg lepusztultak, sokkal korszerűbben felszereltek, mi inkább renováltuk azokat és hagytuk, hogy északi szomszédainkkal szemben a kisvárosi kórházak leépüljenek, míg náluk az egynapos műtétek nagy száma miatt rentábilisan működhetnek.

Ugyanakkor egy másik felmérés szerint a hazai halálozási mutatók nagyon kedvezőtlenek, óriási területi különbségek vannak az életkilátásokban és ezek nemhogy csökkentek volna, de növekedtek az utóbbi évtized során. Közben pedig egyre jobban izmosodik a magán egészségügy, melyet a lakosság egyre nagyobb hányada vesz igénybe, mivel ott nincs várakozási idő és többnyire a legkvalifikáltabb szakemberek dolgoznak optimális körülmények között. Egészségügyünk tehát lassan, de biztosan ketté válik: a tehetősebbek magán egészségügyi ellátására és a leszakadóban lévők állami „szegény-egészségügyére”. Hogy mit kellene tenni ez ellen, a legjobb szakemberek konferenciákon cserélik ki a gondolataikat – az állam képviselői távollétében – és bár nincs minden problémára biztos megoldást nyújtó elképzelés, az bizonyos, hogy az egészségügyben el kellene jutni egy „nemzeti minimumra”, mely nélkül az egyre kedvezőtlenebb demográfiai mutatóink további romlás irányában mozdulnak el.

Végül hadd írjak le egyetlen jó hírt a cukorbetegek számára: Január 1-től a 40 órás hatástartamú, legegyenletesebb inzulin szinteket létesítő degludek bázisinzulin a többi analóg inzulinnal azonos támogatási pozícióba került, ami azt jelenti, hogy intenzív inzulinkezelés keretében alkalmazva 1-es típusú, valamint 8% alatti HbA1c szintekkel rendelkező 2-es típusú cukorbetegek számára 100%-os NEAK támogatásban részesül. Ez valóban minőségi előrelépést jelenthet számos diabéteszes számára. Bárcsak ilyen irányú elmozdulás történne a szöveti glukóz monitorozás eszközeinek legalább részleges támogatásában, mint ez már nemcsak a tőlünk nyugatra, hanem északra és délnyugatra fekvő országokban is megtörtént. Tehát e téren is marad bőven előre lépni valónk.

a főszerkesztő:
Dr. Fövényi József

A tartalomból:

 • Köszöntő: Aktuális gondolatok
 • Egy szakrendelőben dolgozó dietetikus munkájának mindennapjai…
 • A cukorbetegség elfogadása
 • Az én diabétesz történetem
 • Magyarországon forgalmazott vércukorcsökkentő tabletták és injekciós készítmények (2018. március)
 • Újabb vércukorcsökkentő készítmények Európában
 • Mit adjunk a 2-es típusú diabéteszeseinknek, ha már nem elég a metformin?
 • SCE, Menta Pro – Programajánló
 • In Memoriam Dr. Kautzky László, Dr. Koleszár Józsefné, Veres László
 • Inzulinkezelés gyermekkorban (5.) – Vizeletvizsgálat tesztcsíkkal
 • Önellenőrzés (26.) – várandósság és önmenedzselés
 • Gyermekdiabétesz rovat:- XIII. Gyermekdiabetes Nap
  Meghívó: XI. Országos „Törp Program” Családi Edukációs hétvége
  – Zsír-fehérje egység: Egy új lehetőség az étkezést követő vércukor-emelkedés elkerülésére
  – Egészségügyi szakember-ellátottság az angliai gyermekdiabétesz gondozókban
  – Tehéntej és diabétesz kockázat
  – DiabPszicho Konferencia a Szurikáta Alapítvány szervezésében 2018. május 12.
  – Karácsonyi Ünnepség Pécsett
 • Szöveti glukózmonitorozás: Pozitív irányú elmozdulás
 • Könyvajánló:
  – Áttörés – könyvrészlet
  Gasztronómiai utazások 5.
 • Lökéshullám-terápia diabéteszes talpi fekélyekre
 • A kiégés, mint valós probléma az egészségügyben – 1.
 • Kishírek, kutatások…
 • Növényekkel a diabéteszes diéta szolgálatában (13.) – Az alma és a káposzta
 • Alma és káposzta receptek
>

Send this to a friend